Traditionalii cozonaci de Craciun nelipsiti de pe mesele romanilor in prag de sarbatoare.
Cu ce?
- 1 kg. faina pentru cozonac
- 30 gr. drojdie uscata
- 500 ml. lapte 3.5% grasime
- 250 ml. lapte pentru compozitie
- 200 gr. unt
- 5 galbenusuri
- 1 praf de sare
- estenta vanilie
- coaja rasa de la o portocala
- 500 gr. nuci
- 4 linguri cacao
- 7 linguri zahar pudra
- 2 linguri nesquick
- zahar si mac pentru ornat
- 1 pumn de rahat turcesc – taiat cubulete
- 1 galbenus si 2 lingurite smatana pentru uns
- 1 pastaie de vanilie
- 250 gr. zahar tos
Cum?
- Intr-un castron mai mare se cerne faina de 2 ori pentru a fi mai pufos.
- Intr-o cratita, se aseaza zaharul, 500 ml. lapte si pastaia de vanilie. Se da la foc pana se dizolva zaharul.
- Cand zaharul s-a dizolvat, scoatem pastaia de vanilie, o sectionam si extragem semintele care se incorporeaza in lapte.
- Intre timp, se pregateste maiaua: Din laptele de mai sus, luam 200 de ml.(acesta nu trebuie sa fie fierbinte) dizolvam drojdia si adaugam faina pana obtinem un mic aluat pe care il lasam la dospit intr-un loc cald cca. 10-15 minute, timp in care acesta o sa creasca.
- Intr-un vas batem spuma galbenusurile cu un praf de sare si coaja de la portocala.
- Untul se taie cubulete si se da la topit pana devine lichid urmand a se lasa la racit.
- In castronul cel mare cu faina, asezam maiaua si incorporam un sfert din laptele caldut, galbenusurile si estenta de rom.
- Amestecam cu mana si adaugam treptat si restul lapte. Va rezulta un aluat lipicios.
- In aceasta compozitie adaugam treptat untul topit, framantand intre timp.
- Timp de 30 de minute framantam aluatul, fie in castron fie pe un blat uns in prealabil cu ulei, impaturind-ul, pocnindu-l, trantind-ul de castron – aplicand forta bruta.
- Cu cat este mai bine batut, cu atat va fi mai pufos.
- Se lasa la dospit, intr-un castron acoperit cu folie de copt peste care vom aseza un servet la loc cald si ferit de curent cca. 1 ora si 30 de minute.
- Inainte de expirarea termenului, pregatim compozitia.
- Maruntim bine nucile la masina de tocat/robot etc., adaugam pudra de cacao, cele 2 linguri de nesquick, rahatul turcesc si zaharul pudra apoi amestecam pana se incorporeaza bine.
- Se incalzesc cei 250 ml. de lapte(cald spre fierbinte) si se adauga in compozitia de mai sus pana rezulta o pasta omogena.
- Se tapeteaza tavile de cozonac cu hartie de copt.
- Aluatul crescut se imparte in 4 parti egale. De asemenea, compozitia va fi si ea impartita tot in 4 parti egale.
- Fiecare bila de aluat se intinde in forma de dreptungi pe un blat uns in prealabil cu ulei, pentru a nu se lipi.
- Pe una din laturi, de preferat pe lungime se aseaza umplutura si se ruleaza. Procedam la fel si cu celelalte 3 bile de aluat.
- Se impletesc apoi cate doua si se aseaza in tavi, lasandu-le la crescut pentru inca 40 de minute.
- Se ung cozonacii cu galbenusul amestecat cu cele 2 linguri de smantana, si pe deasupra se presara zahar tos si mac.
- Se coc la 180 de grade cca. 50 de minute. Spre final, se face testul cu scobitoarea.
- Nu deschidem usa cuptorului decat spre final, cand facem testul.
- Cozonacul se poate taia cand s-a racit. Daca doriti sa il mancati cald, se va rupe cu mana, pentru a nu se incruda.
Pofta buna!