Ciulama de pui

Ciulama de pui

Cu ce?

  • 2 pulpe întregi și un piept de pui
  • 500 gr. ciuperci champignon brune
  • legume pentru supă(2 morcovi, 1 ceapă mare, 1 țelină, 1 păstârnac)
  • 50 gr. făină
  • 100 ml. lapte
  • 2 linguri de smântână grasă 25%
  • 50 gr. unt
  • 2 foi de dafin
  • 6-8 boabe de piper
  • sare
  • piper

Cum?

  • Pentru început vom face o supă de pui, astfel ca într-o oală adăugăm 3-4 litri de apă, carnea de pui și sare pe care o vom lăsa la fiert. Când spuma începe să se formeze, o vom aduna și vom lăsa carnea la fiert până când nu va mai forma spumă la suprafață.
  • Când spuma nu se mai formează, putem adăuga legumele(întregi), foile de dafin și boabele de piper. O lăsăm la fiert până când vor fierbe și legumele.
  • Între timp, într-o tigaie adăugăm puțin ulei și călim ciupercile. Le transferăm apoi într-un vas curat iar la final le vom adăuga în ciulama.
  • Când legumele au fiert, le scoatem într-un vas separat; ele nu se vor mai folosi la această rețetă, dar le putem folosi la o supă cremă(se mai folosesc 1-2 cartofi fierți, 200 ml. smântână lichidă, supa de pui rămasă și puțin parmezan).
  • Carnea, se dezosează, se taie în cubulețe mici și se lasă deoparte, urmând a o adăuga la final în ciulama.
  • Supa, înainte de a o folosi se va strecura.
  • Într-o cratiță, punem untul și îl lăsăm să se topească la foc mic. Când s-a topit, adăugăm făina și amestecăm. Nu vrem să prăjim făina, ci doar să se dizolve bine în grăsime.
  • Începem să adăugăm din supa de pui, amestecând încontinuu cu un tel până când sosul ajunge la punctul de fierbere. La nevoie(dacă devine prea gros) mai adăugăm supă.
  • Când sosul a ajuns la punctul de fierbere, mai putem adăuga puțină supă(în funcție de cât de lichidă dorim să fie ciulamaua), condimentăm cu sare și piper iar apoi adăugăm laptele. Lăsăm sosul să fiarbă pentru încă 5 minute.
  • Adăugăm acum carnea și ciupercile(impreuna cu zeama lor), se amestecă cu grijă iar la nevoie se mai poate adăuga supă. Mai lăsăm să fiarbă pentru 5 minute, apoi ciulama este gata.
  • Oprim focul, adăugăm smântâna și o încorporăm și pe ea apoi se poate servi.