Sarmale

Un preparat traditional, nelipsit de pe mesele romanilor in momentele de sarbatoare – servit cu pofta atat de cei mari cat si de cei mici.

Cu ce?

  • 2 kg carne mix vita cu porc
  • 2 verze murate potrivite
  • 7 cepe medii
  • sare
  • piper macinat
  • 2 linguri piper boabe
  • 2-3 crengute de cimbru
  • boia dulce
  • 1.5 litri suc de rosii
  • 2 linguri de pasta de tomate
  • 3 foi de dafin
  • scaricica / coaste de porc afumate
  • sunca afumata – aprox. 150 gr.
  • 1/2 cana de orez
  • apa

Cum?

  1. Se da prin masina de tocat(sita mica) carnea de porc si vita.
  2. Compozitia rezultata se condimenteaza cu sare, piper, boia si se adauga jumatatea de cana de orez dupa ce acesta a fost spalat in prealabil si scurs.
  3. Ceapa se curata si se matunteste, urmand a o incorpora jumatate din aceasta in compozitia de mai sus.
  4. Se amesteca bine si se da la rece.
  5. Intre timp, varza murtata se spala, se scurge bine de apa si se indeparteaza fiecare frunza in parte – care se sterge de surplusul de apa.
  6. Frunzele mari de varza se taie in doua, pe nervura, se scoate partea carnoasa care se toaca marunt si se pune deoparte
  7. Din aceasta impreuna cu restul de ceapa tocata vom forma un pat pentru sarmale, iar cu restul le vom acoperi).
  8. Intr-o cratita incapatoare, neaderenta(de preferat una ce poate intra si in cuptor – cu tot cu capac – daca nu folositi o farfurie pe post de capac), pe fundul acesteia vom aseza un strat de varza tocata marunt, peste care vom aseza din loc in loc bucati de coasta afumata, vom presara crengutele de cimbru sau cimbru macinat(cca. 1 lingura), boabele de piper, 750 ml. de suc de rosii amestecat cu o lingura cu varf de pasta de tomate;
  9. Pe fiecare jumatate de foaie de varza, asezam cca. o lingura de umplutura si rulam putin sarmaua, aducand marginile spre mijloc, apoi continuam rularea pana se termina foaia.
  10. Procedam la fel, pana terminam compozitia.
  11. Le asezam pe patul mai sus format, in forma de cerc, in doua straturi.
  12. Intre sarmale, asezam bucati de coasta afumata si boabele de piper ramase. Le invelim cu restul de varza tocata.
  13. Adaugam pe deasupra restul de 750 ml. suc de rosii si 1 lingura pasta de tomate.
  14. Presaram din loc in loc bucatele din frunzele de dafin.
  15. Completam cu apa pana ajungem la nivelul sarmalelor.
  16. Se pune capacul si se aseaza pe aragaz, la foc mic pentru cca. 30 de minute, dupa care se introduce in cuptorul preincalzit la 170 de grade, pentru cca. 2 ore si 30 de minute.
  17. Atentie: completati din cand in cand cu apa, daca nivelul acesteia scade, mai putin in ultima jumatate de ora, cand aceasta trebuie sa se evapore.
  18. In ultimele 15-20 de minute, luati capacul si adaugati bucatele de sunca(aprox. 2-3 cm lungime si 5mm grosime) si se lasa la scazut.
  19. Se serveste cu mamaliguta, smantana si ardei iute.Din compozitia de mai sus vor iesi cca. 80 de sarmale, de diferite marimi.
    Pofta buna!